Lawaai in een appartement of woning kan lastig zijn. Wanneer je graag thuis sportoefeningen doet, wil je niet dat de buren kunnen meegenieten. Of wanneer je iets op de grond laat vallen, wil je niet dat de buren denken dat er een aardbeving plaatsvindt. Wanneer geluiden in een gebouw geproduceerd worden, dan wordt dit geabsorbeerd en overgedragen aan onder andere je vloer. Daarom is vloerisolatie niet alleen voordelig voor een verlaging van je stookkosten, maar ook een vermindering van je geluidsoverlast.
Hoe werkt vloerisolatie met betrekking tot akoestische isolatie?
Het isoleren van je vloer werkt tweeledig. Ten eerste voorkom je dat geluiden van ruimte naar ruimte en vloer naar vloer overgedragen worden. Tevens zorgt vloerisolatie ervoor dat achtergrondgeluiden verminderd worden om de kwaliteit van spraak en muziek in kamers te verbeteren. Vloerisolatie helpt je tevens om op een effectieve en efficiënte manier je doelen te bereiken. Akoestische vloerisolatie moet twee soorten lawaai voorkomen: betere akoestiek en betere dekking
Betere akoestiek
Vloeren hebben de meeste impact in woningen, omdat hierover constant bewogen wordt. De geluidsenergie die hierdoor wordt opgewekt, kan door de structuur van je woning worden overgedragen met als gevolg dat bewoners gestoord worden door het geluid. Kies je voor akoestische isolatie, dan wordt contactgeluid tegengehouden, waardoor de overdracht van trillingen van de vloeren naar de nabijgelegen ruimtes voorkomen wordt. Ook de keuze van je vloerbedekking is van invloed op de contactgeluiden die je produceert. Over het algemeen geldt dat hoe zachter je bedekking, des te minder contactgeluiden. Zo zul je meer geluid produceren bij een laminaat vloer, dan bij vloerbedekking.
Betere dekking tegen luchtgeluid
Naast impactgeluiden heb je luchtgeluiden. Geluid dat zich door luchttrillingen voortbeweegt. Vloeren brengen ook luchtgeluiden over naar andere delen van je woning. Een van de meest toegepaste manieren om luchtgeluid tegen te gaan, is het aanbrengen van vloerisolatie. Hierbij moet er rekening gehouden worden met de dikte en dichtheid van het membraan.
Soorten geluidsisolatie voor je vloer
Het isolatiemateriaal onder je dekvloer kan zwaar belast worden. Daarom moet het isolatie materiaal ten eerste sterk en veerkrachtig zijn. Het mag niet samengedrukt worden, want dan verliest het zijn akoestische eigenschappen. Het materiaal mag ook niet vervormd worden. Verder is het soort isolatiemateriaal dat je kiest mede afhankelijk van de soort vloer die je hebt. Hieronder volgt hiervan een overzicht.
Je betonvloer isoleren
Voor betonvloeren zijn dunne matten van polyethyleenschuim of polyolefineschuim veelgebruikte isolatiematerialen. Aan de onderzijde hebben deze matten een piramidestructuur, waardoor het prima bestand is tegen het zware gewicht van beton. Dit akoestisch isolatiemateriaal heeft een dikte van slechts drie tot vijf millimeter.
Je houten vloer isoleren
Voor een houten vloer heb je meerdere isolatiemogelijkheden om deze akoestisch goed te isoleren. Een van de beste manieren is om de holle ruimte onder je planken te isoleren met minerale wollen, zoals rotswol of glaswol. Met dit materiaal isoleer je zowel akoestisch als thermisch. Daarna kun je geluidsisolerende matten leggen afgewerkt met plaatmateriaal. Je kunt bij deze methode er ook nog voor kiezen om een extra laag schuimvlokkenplaat aan te brengen voor een nog betere isolatie. Is bovenstaande methode te uitgebreid, kun je ook altijd nog kiezen voor geluidsisolerende sandwich platen. Dit zijn multiplex platen, waar een akoestisch isolerend materiaal tussen is verwerkt.
Kosten van geluidsisolatie
Geluiden isoleren middels vloerisolatie kost gemiddeld €25 per vierkante meter vloer dat geïsoleerd moet worden. Prijzen verschillen echter per isolatiebedrijf en per materiaal dat je kiest. Voor een precieze kostenindicatie voor jouw situatie is het daarom raadzaam om meerdere offertes op te vragen en deze onderling op prijs en kwaliteit te vergelijken.
Plaatsing van akoestische isolatie
Het isolatiemateriaal kan in een laag aangebracht worden, maar ook in een dubbele gekruiste laag. De onderzijde met de piramidestructuur wordt hierbij naar beneden gericht. Langs de muren steekt circa vijftien centimeter van je isolatiemateriaal nog uit, omdat de dekvloer geen contact met je muren mag maken voor een optimale akoestische isolatie. Ook bij een zwevende vloer mogen harde dekvloeren, zoals tegels, geen contact maken met muren en of leidingen om contactbruggen te voorkomen. Het is daarom raadzaam zo’n acht á tien millimeter afstand te houden van de wand. Op een zwevende dekvloer mag daarnaast niet ook nog een zwevende afwerkvloer toegepast worden. In dit geval gaan de vloeren elkaar namelijk negatief beïnvloeden, waardoor de trillingen verergerd worden in plaats van verminderd.
Akoestische geluidsisolatie en vloerverwarming
Vloerverwarming kan zonder problemen met akoestische isolatie samengaan. De leidingen worden in een soepel membraan verwerkt, die op de isolatie geplaatst wordt. De leidingen mogen hierbij niet door het isolatiemateriaal aan de draagvloer worden vastgemaakt, want dit zou de geluidsisolatie teniet doen omdat er ongewenst contactbruggen met de draagvloer gevormd worden.